top of page

Euro Dog Show Brno!

Evropská výstava pro mě byla obrovským zážitkem. Brněnské výstavy jsou vždy velice příjemné, ale tahle byla přeci jenom v ledasčem speciální.

Celé to začalo netradiční cestou. Tentokrát jsem totiž jela se svýma chrtíma holkama sama, vlakem! Vyrazily jsme už ve čtvrtek večer a musím říct, že proti zdlouhavým cestám autem to byla velmi příjemná změna. Za necelých 100 minut už jsme se nadšeně hrnuly z vagónu a na peróně už nás vítala má nejmilovanější sestřenka Míša, která nám pro tuto speciální přiležitost poskytla azyl. Následoval krátký přejezd brněnskou šalinou a byly jsme na místě určení - v Brně-Bystrci.

(Díky Bohu za náš malý praktický kočárek, který se bez problémů vešel do každé uličky!)

Asi nemusím znovu popisovat, jak byly holky z nového prostředí nadšené. Musím ale říct, že oproti hotelu nabízel tento studentský byt o poznání více zajímavostí :D Juditka prolezla snad každou skulinku, do které se vešla a nadšeně si u toho zpívala.

Teď už tedy k výstavě.

Do areálu BVV jsme dorazily krátce po osmé raní a to skoro mezi posledními. V hale už totiž na posuzování (kromě Čechů) čekali Němci, Poláci, Rusové, Slováci..Byli tu ale také vystavovatelé z Holandska, Lotyšska, Rumunska, Itálie a to často přímo sami majitelé velkých chovatelských stanic evropského měřítka.

Přihlášeno bylo celkem 109 chrtíků, z toho jenom 30 "startovních" čísel patřilo českým vystavovatelům.

Vše mělo propuknout ve čtvrt na deset. Velký počet vystavovatelů čekal, zda jejich snažení přinese známku výbornou(V) a případně nějaké to umístění nebo "jen" velmi dobrou(VD). Pan GERARD JIPPING (NL) však posuzoval velmi přísně a tak nebyla známka velmi dobrá (VD) vůbec žádnou výjimkou. Překvapivě ji uděloval i obvykle velmi úspěšným jedincům. Nedalo se však přehlédnout, že upřednosťnoval spíše tmavší barvy chrtíků, což nám tedy příliš nevadilo :)

Po celou dobu probíhalo posuzování s jakousi noblesou, plynule bez nějakých zádrhelů a ve velmi příjemné a poklidné atmosféře. I pan rozhodčí byl velmi dobře naladěn a to ho čekal nelehký úkol- vybrat z velkého počtu kvalitních jedinců toho njelepšího. Tuto pravomoc jsme mu tedy opravdu nezáviděli.

Každý pes měl příležitost předvést se v plné parádě, neboť v kruhu neběhali všichni najednou, jak je tomu často na normálních výstavách, ale postupně, po jednom. Individuálně se tak každý předvedl na stole, kde rozhodčí kontroloval především chrup, ale hlavně potom také v chůzi.

Asi po dvou hodinách čekání přišla na řadu i nejpočetnější třída přihlášených- feny, třída otevřená. A do výstavního kruhu tak nastoupilo 18 fen v čele s naší Antoinettkou. Aby se do kruhu všichni pohodlně vešli, posuzovalo se asi po pěti fenách, ostatní tu chvilku čekali v ústraní. Pan rozhodčí si vždy u každé předvedené hned zaznamenal, zda uděluje známku V nebo VD. Potom jsme se znovu všichni seřadili podle čísel a milá vedoucí kruhu nám sdělila verdikt - byly tu v podstatě dvě varianty, buď směrem k vám mířila věta: "děkujeme, můžete odejít" nebo "ještě zůstáváte". A tak v kruhu zbylo 13 fen oceněných známkou VÝBORNÁ a my naštěstí byly mezi nimi :)

Každý v tomto užším výběru měl ještě jednu možnost předvést se v pohybu. Antoinettka opět začínala a to s předvedením figury neúplného trojúhelníku. Musím říct že se opravdu snažila a šla krásně, jen stát se jí potom už moc nechtělo. Získat však z výstavy takového kalibru a ještě v takto početné třídě známku výborná pro mě bylo velkou odměnou a tak nás ani nemrzelo, když si stupně vítězů rozdělili známí světoví chovatelé. Nakonec i titul nejlepšího jedince plemene putoval do rukou majitele nizozemské stanice Fieforniek´s a dění u výstavního kruhu číslo 25 pomalu utichalo. Někteří odcházeli zkalamaní, jiní zase šťastní, ale o tom ty výstavy jsou :)

Jelikož nám i po skončení posuzování zbývalo stále dost času do plánovaného odjezdu, naložila jsem holky do kočárku a vydala se na obhlídku stánků. Byla zde spousta zajímavých věcí, které normálně k vidění nejsou. Své zboží zde nabízeli prodejci ze 17 zemí! Když jsem se dostatečně pokochala ve všech stáncích, koupila jsem holkám piškoty a už jsme pospíchaly do haly P, kde měly proběhnout závěrečné soutěže.

A že tedy byly ve velkém stylu! -Dvě tribuny pro diváky, nasvícené pódium, velkoplošné obrazovky, živá hudba a ještě mnohem víc, to vše zde bylo k vidění. A tak jsem se usadila před jednou z již zmiňovaných obrazovek, rozbalila piškoty abych holky konečně pořádně odměnila a ještě chvíli jsme takto nasávaly atmosféru tohoto výjimečného dne :)

ZG © 2014

Aa

bottom of page